Wat zal Consument en/of de Merchant merken van deze veranderingen?
Vanaf medio volgend jaar (2023) zal de Maestro kaart geleidelijk aan, uit worden gefaseerd en tegelijkertijd wordt de Debit Mastercard aangeboden ter vervanging. Maestro kaarten blijven ondertussen gewoon werken en worden door de bank op termijn vervangen door een Debit Mastercard. Daar hoeft de kaarthouder zelf dus niets voor te doen.
Ook na de uitfasering zullen consumenten weinig verandering merken. De Debit Mastercard kaarten kunnen alles wat Maestro kaarten kunnen. De nieuwe kaart zal werken als een debitkaart (d.w.z. het geld zal onmiddellijk worden afgeschreven van de lopende rekening die aan de kaart is gekoppeld) net zoals Maestro dat doet, maar zal wereldwijd een veel breder acceptatienetwerk hebben en meer digitale mogelijkheden bieden. De overgang gaat kaarthouders, die hun Maestro kaart vaak niet voor e-commerce en mobile-commerce kunnen gebruiken, dus vooral een betere winkelervaring bieden - zowel fysiek als online. Daarnaast zal de consument kunnen profiteren van het bredere netwerk dat Mastercard heeft ten opzichte van Maestro waardoor ze op meer plekken ter wereld met hun kaart kunnen betalen.
Bij meer dan de helft van alle winkels in Nederland kunnen klanten nu al betalen met de nieuwere betaalpassen van Debit Mastercard. Die merchants hoeven in beginsel dus niets te doen. Dit geldt voor alle merchants waar klanten met creditkaarten van Mastercard kunnen betalen. De overige merchants waar klanten nu alleen met bankpassen van Maestro kunnen betalen, moeten dit jaar zorgen dat hun klanten daar voortaan ook met Debit Mastercard kunnen betalen. Onder regie van Betaalvereniging Nederland is met Mastercard, banken en betaalinstellingen een project opgezet om de brede acceptatie van Debit Mastercard in Nederland in goede banen te leiden. Banken en betaalinstellingen zullen ondernemers die de debitkaarten nog niet accepteren, dit jaar zelf benaderen met voorstellen om Debit Mastercard wel te accepteren. Alle gangbare betaalautomaten kunnen hiervoor op afstand met nieuwe software worden aangepast. In de meeste gevallen gaat dit om een automatische, gratis software update. Ondernemers merken hier vrijwel niets van.